#staysafeengeef

Publiekscampagne #staysafeengeef gestart: 10 miljoen nodig om groei voedselhulp aan te kunnen

Amsterdam, 27 maart 2020 – Voedselbanken in Nederland hebben geld nodig. Door de verhoogde vraag naar voedselhulp, logistieke uitdagingen en ook extra hygiënemaatregelen is het moeilijker de voedselpakketten te verstrekken aan de 90.000 mensen die wekelijks voor hun voedsel afhankelijk zijn van de voedselbank. Daarom vraagt de vereniging met de publiekscampagne ‘Stay Safe en Geef’ om financiële donaties. Het doel: minimaal 10 miljoen euro. De campagne heeft inmiddels tot veel steun geleid van consumenten, bedrijven en de overheid. Maar het is nog niet genoeg.

De speciale campagnewebsite van Voedselbanken Nederland staat sinds afgelopen vrijdag online. Inmiddels heeft de vereniging talloze donaties ontvangen en ontstaan er dagelijks nieuwe initiatieven om de voedselbanken te helpen. “Het is hartverwarmend en we zijn ontzettend dankbaar.”, zegt Pien de Ruig, woordvoerder Voedselbanken Nederland. “Maar we zijn er nog lang niet. De voedselbanken in Nederland zien het aantal aanvragen om voedselhulp nu al toenemen als gevolg van deze crisis. Daarom zijn alle financiële bijdragen, groot en klein, heel welkom.”

Continuïteit voedselbanken

De voedselbanken hebben het calamiteitenfonds opgericht om de continuïteit van de voedselbanken in de verwachte noodperiode te verzekeren.  Het calamiteitenfonds wordt in die periode gebruikt voor het (bij)kopen van eten, distributie (zoals bezorgkosten) en extra kosten n.a.v. de hygiënemaatregelen. In totaal is daarvoor naar verwachting 10 miljoen euro nodig. Eerder deze week maakte de overheid bekend dat er eenmalig een subsidie van 4 miljoen euro als vangnet voor het calamiteitenfonds beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast dragen verschillende bedrijven en fondsen bij om het noodfonds aan te vullen. Inmiddels is de helft van het streefbedrag behaald.

Doneren kan via een tikkie of iDEAL op de website: www.staysafeengeef.nl

Geplaatst in Algemeen.