Voedselveiligheid

VOEDSELVEILIGHEID

De Stichting Voedselbank Waalwijk “De Rijglaars” houdt zich aan de richtlijnen van Voedselbank Nederland en de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Daarmee wordt gewerkt volgens de richtlijnen en eisen die gesteld zijn in de Hygiëneverordening (EG) 852/2004.

Certificaat 2023 Voedselbank Waalwijk

Bijlage certificaat Voedselbank

Houdbaarheidsdatum

Hoe lang een product houdbaar is moet op de verpakking zijn aangegeven. Zolang de verpakking niet geopend is, kunt u het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er vervolgens twee mogelijkheden.

Te gebruiken tot (TGT)

Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis, kip, zuivel, gebak, voorgesneden groente en koelverse maaltijden staat: “te gebruiken tot..”, de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Eigenlijk is het dus te gebruiken “tot en met” de vermelde datum. “Te gebruiken tot” betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. De TGT-datum is alleen haalbaar als het product door de verkoper en door u is bewaard volgens de instructies op de verpakking, anders is de houdbaarheid korter. Zeker bij bederfelijke waren is het daarom goed kritisch te zijn.

Ten minste houdbaar tot (THT)

Op minder bederfelijke producten zoals groente in blik, koekjes en meel, staat “tenminste houdbaar tot”: de zogenaamde THT-datum. Deze geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit garandeert. De datum geldt alleen als de verpakking niet open is geweest. “Ten minste houdbaar tot” wil zeggen dat de kwaliteit van het product na de vermelde datum achteruit kan gaan. Het product zal dan niet zo lekker meer smaken, maar u zult er normaal gesproken niet ziek van worden. Bovendien geldt de houdbaarheidsdatum alleen als de verpakking niet open is geweest.

Er zijn nogal wat misverstanden over de THT-datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan/mag worden. Ook de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) en het Ministerie van Volksgezondheid hanteren dit.

Enkele voorbeelden van/richtlijnen voor de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum (THT) volgen hier (voor alles geldt: mits de verpakking onaangebroken is):

  • rijst, thee, pasta’s – zeer lang houdbaar (jaren)
  • frisdranken – zeer lang houdbaar (jaren)
  • koekjes, chips – maanden
  • groenten/fruit in blik – zeer lang houdbaar (jaren)
  • jam en zoetwaren – zeer lang houdbaar (jaren)
  • soepen/conserven – zeer lang houdbaar (jaren)
  • afbakbrood – enkele weken
  • koffie/thee – jaar of langer
  • fritessaus, ketchup – enkele maanden of langer
  • macaroni, mie – jaar of langer

Geopende producten (en producten zonder houdbaarheidsdatum)

Na opening van de verpakking is de voeding nog een beperkte tijd te gebruiken. Deze tijd is afhankelijk van het soort voedsel. Richtlijnen hiervoor zijn hier te vinden.