#staysafeengeef

Publiekscampagne #staysafeengeef gestart: 10 miljoen nodig om groei voedselhulp aan te kunnen

Amsterdam, 27 maart 2020 – Voedselbanken in Nederland hebben geld nodig. Door de verhoogde vraag naar voedselhulp, logistieke uitdagingen en ook extra hygiënemaatregelen is het moeilijker de voedselpakketten te verstrekken aan de 90.000 mensen die wekelijks voor hun voedsel afhankelijk zijn van de voedselbank. Daarom vraagt de vereniging met de publiekscampagne ‘Stay Safe en Geef’ om financiële donaties. Het doel: minimaal 10 miljoen euro. De campagne heeft inmiddels tot veel steun geleid van consumenten, bedrijven en de overheid. Maar het is nog niet genoeg.

De speciale campagnewebsite van Voedselbanken Nederland staat sinds afgelopen vrijdag online. Inmiddels heeft de vereniging talloze donaties ontvangen en ontstaan er dagelijks nieuwe initiatieven om de voedselbanken te helpen. “Het is hartverwarmend en we zijn ontzettend dankbaar.”, zegt Pien de Ruig, woordvoerder Voedselbanken Nederland. “Maar we zijn er nog lang niet. De voedselbanken in Nederland zien het aantal aanvragen om voedselhulp nu al toenemen als gevolg van deze crisis. Daarom zijn alle financiële bijdragen, groot en klein, heel welkom.”

Continuïteit voedselbanken

De voedselbanken hebben het calamiteitenfonds opgericht om de continuïteit van de voedselbanken in de verwachte noodperiode te verzekeren.  Het calamiteitenfonds wordt in die periode gebruikt voor het (bij)kopen van eten, distributie (zoals bezorgkosten) en extra kosten n.a.v. de hygiënemaatregelen. In totaal is daarvoor naar verwachting 10 miljoen euro nodig. Eerder deze week maakte de overheid bekend dat er eenmalig een subsidie van 4 miljoen euro als vangnet voor het calamiteitenfonds beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast dragen verschillende bedrijven en fondsen bij om het noodfonds aan te vullen. Inmiddels is de helft van het streefbedrag behaald.

Doneren kan via een tikkie of iDEAL op de website: www.staysafeengeef.nl

Defensie geeft duizenden kilo’s levensmiddelen aan voedselbanken

Defensie geeft levensmiddelen aan 3 distributiecentra van de voedselbanken. Het gaat om 35 pallets met onder meer vlees, vleeswaren, zuivelproducten, groente, fruit, boter en sauzen. Militairen hebben de goederen afgeleverd in Arnhem, Groningen en Tilburg. Het gaat om een eerste hoeveelheid.

De pallets stonden opgeslagen op het militaire complex in Bathmen bij Deventer. De naar schatting meer dan 10.000 kilo etenswaren was bedoeld voor de deelnemende troepen aan een schietoefening in het Duitse Bergen Hohne. Die is afgelast om verspreiding van het COVID-19 tegen te gaan. De voorraad levensmiddelen is daarom over. Defensie besloot ze aan de voedselbank te schenken.

Klik hier voor meer informatie.

We zijn Defensie erg erkentelijk voor deze hulp!

Corona in begrijpelijke taal

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak missen zij ook de digitale vaardigheden om om te gaan met bijvoorbeeld een computer, ziekenhuisapps, enzovoorts. Voor hen kan alle informatie over het coronavirus best veel en ingewikkeld zijn. Daarom is er nu bovenstaande video-animatie in begrijpelijke taal door Stichting Lezen en Schrijven. Zodat ook laaggeletterden kunnen voorkomen dat zij het coronavirus krijgen of het virus verder verspreiden.

Animatie
Via alle media komt de berichtgeving over het coronavirus voortdurend op iedereen af. Het is de vraag of al die berichtgeving op een begrijpelijk niveau is voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Om die reden maakte Stichting Lezen en Schrijven een video-animatie maken. De video legt de tips van het RIVM in begrijpelijke taal uit. Getekende animaties versterken de tekst in beeld en geluid.

Downloaden
Op de website lezenenschrijven.nl is de video-animatie te downloaden. Iedereen mag deze video gebruiken en inzetten.

“Samen”

“Samen” is op dit moment heel duidelijk. Veel mensen bieden nu hulp aan op wat voor gebied dan ook. Heel hartelijk dank daarvoor!!

Voedselbank Waalwijk probeert de werkzaamheden én natuurlijk het uitdelen op de vrijdag, met zo min mogelijk vrijwilligers te bewerkstelligen. We willen zéér voorzichtig omgaan met onze mensen uiteraard. Dat lukt tot op heden uitstekend, het team werkt fantastisch samen waar we zeer dankbaar voor zijn. Mochten we in de komende weken hulp nodig hebben dan zullen we zeker een oproep plaatsen op onze website en dan horen we u graag.

Wel is het zo dat de aanvoer van verse groente en zuivel lastig is en daarnaast zal in de komende weken de aanvoer van lang houdbare producten ook misschien problemen geven. Mocht u zelf of met uw bedrijf mogelijkheden zien om ons te helpen, twijfel niet. We zijn u zeer dankbaar! U kunt contact opnemen via: info@voedselbankwaalwijk.nl

Hoe gaan voedselbanken om met het corona virus?

Voedselbanken Nederland volgt de situatie rondom de Corona virus uitbraak continu. In overleg met deskundigen hebben wij onderstaand advies voor de voedselbanken geformuleerd. Uitgangspunt voor het advies is dat wat bij de voedselbanken gebeurt, in principe hetzelfde is als wat er bij de supermarkten gebeurt.

Ons advies:

  • Persoonlijke hygiëne is belangrijk. In het Handboek Voedselveiligheid (H6) van Voedselbanken Nederland staan de belangrijkste punten beschreven.
  • Bij het vermoeden van ziekte (koorts, hoesten, griepverschijnselen) wordt geadviseerd om thuis te blijven. Dit geldt zowel voor vrijwilligers als klanten. Adviseer de persoon om voor de zekerheid telefonisch contact op te nemen met de eigen huisarts en zolang thuis te blijven.
  • Neem ook in geval van twijfel telefonisch contact op met de eigen huisarts.

Raadpleeg de website van de RIVM voor actuele, en achtergrondinformatie.

Vrijwilliger Addy Damen-de Werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

WAALWIJK – Burgemeester Kleijngeld reikte maandagavond 20 januari een Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw A. Damen-De Werd (76 jaar). Mevrouw Damen woont en is actief in de kern Waalwijk van de gemeente Waalwijk en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Nol Kleijngeld reikte de Koninklijke onderscheiding uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voedselbank ‘De Rijglaars’ aan de Eerste Zeine in Waalwijk.

Bijzonderheden

Addy Damen-de Werd is gedurende 10 jaar actief vrijwilligster en bestuurslid van Voedselbank Waalwijk ‘De Rijglaars’. Mevrouw Damen heeft aan de ‘wieg gestaan’ van de oprichting van Voedselbank Waalwijk die in 2009 is opgericht. Als vrijwilligster is zij verantwoordelijk voor de ontvangst en registratie van de cliënten.

In de periode 1998 tot 2003 hielp zij als vrijwilliger bij de Belastingservice van vakbond FNV Zuid-Nederland ieder jaar bij het invullen van de belastingaangiften. Na deze periode heeft mevrouw Damen zich als burger ingezet voor de minder bedeelden en kwetsbaren in de gemeente. De doelgroep zijn inwoners die in armoede leven en/of hulpbehoevend zijn. Haar inzet wordt getypeerd als constructief, positief kritisch, zoeken naar oplossingen, van op aan kunnen, afspraak is afspraak, hartelijk persoon.

Zij is vooral begaan met het lot van de medemens. In de eerste jaren was dat vooral via burgerinitiatieven, vanaf 2003 via platformen die door de gemeente geïnitieerd werden. Recente projecten zijn ‘Het ArmoedeLab’ en ‘De Handen Ineen’. Vanuit deze activiteiten en contacten die zij opdeed ontstond in 2009 het idee voor de oprichting van een Voedselbank in Waalwijk.

Oorkonde HLB Van Daal

“De dienstverlening van HLB Van Daal is erop gericht om u als ondernemer uw zorgen uit handen te nemen” Dit staat op de website van HLB. De voedselbank kan alleen bestaan doordat particulieren en bedrijven als HLB, gratis hun diensten aanbieden en/of doneren.

Natuurlijk ook een oorkonde voor HLB Van Daal. DANK JULLIE WEL voor het ieder jaar uit handen nemen van deze ‘ondernemers-zorgen’ van de voedselbank!

Mogen we ook u ook helpen?

Het initiatief ‘Mogen we ook u helpen?’ helpt ouderen die het (financieel) moeilijk hebben.

In de praktijk maken veel ouderen (65+) geen gebruik van de hulp die er is. Sommige ouderen vinden het belangrijker om hun kleinkind iets te kunnen geven dan een goede maaltijd te eten. Of ze maken de keuze om niet mee te doen aan activiteiten. Hierdoor wordt ook de kans op eenzaamheid steeds groter.

Door een voedselpakket aan huis te brengen, willen we met het initiatief ‘Mogen we ook u helpen?‘ hulp aanbieden. Een voedselpakket zorgt er namelijk niet alleen voor dat je weer een goede maaltijd kunt eten. Het zorgt er ook voor dat je elke week wat geld overhoudt voor leuke dingen.

“Mogen we ook u helpen?” wordt georganiseerd door de Voedselbank en Contour deTwern. Voor meer informatie over dit initiatief kunt u 0416-760160 bellen, op vrijdag tussen 09.00-12.00 uur.

Voedselbank Waalwijk: DANK U WEL!

Meer dan één miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. De missie van Voedselbank Waalwijk is om mensen in Waalwijk, die dat nodig hebben, een steun in de rug te geven. Dat is alleen maar mogelijk doordat bedrijven en organisaties, maar ook uzelf, met ons meedenkt en de helpende hand uitsteekt.

Het derde kwartaal van 2018 hebben weer veel particulieren, organisaties en bedrijven ervoor gezorgd dat wij alle cliënten van de Voedselbank hebben kunnen helpen. Wij willen u dat graag vertellen en een enorm DANK U WEL zeggen tegen iedereen die ons heeft geholpen en vooral vragen: “blijf dat doen” en hopelijk stimuleert en motiveert u iedereen om u heen om dit ook te doen!! Onze Vrijwilligers (die wij ook zeker willen noemen, want het is ongekend hoeveel werk zij verrichten) doen wat ze kunnen, maar we kunnen dit niet zonder U!!

DANK U WEL:
Visspeciaalzaak Dekkers Waalwijk – Kaatsheuvel: Sjors Dekkers verraste ons wederom met vis, heel fijn!
Collecteren: Wat een samenwerking. Ons Vrijwilligersteam heeft begin september gecollecteerd in Besoyen. Twee avonden hard werken, zelfs in de regen, maar door uw bijdrage kunnen we weer een aantal zaken extra bewerkstelligen.
Rabobank De Langstraat: u kent inmiddels de gezamenlijke ‘Voedselverspilling-tegengaan-actie’, geïnitieerd door de Rabobank met alle voedselbanken in De Langstraat.
Gemeente Waalwijk heeft in de maand juli een zeer succesvolle actie gedraaid. Een ‘dank u wel’ aan alle collega’s binnen het gemeentehuis.
Stichting Samen RKC pakte in september de handschoen op en ging ervoor. Vorige week vrijdag stond zelfs de wedstrijd tegen Jong A.Z. in het teken van de Voedselbank, geweldig!
En een super initiatief van Naber Plastics B.V. om vrijkaartjes beschikbaar te stellen voor onze cliënten zodat ze naar deze wedstrijd konden gaan met het hele gezin!!

De gezamenlijke kerken Sprang Capelle hebben in juli een prachtige opbrengst gedoneerd.
ACES Direct: voor alle cliënten een zalige plak Tony’s Chocolonely’s – een verrassing!
Bakkerij de parel: een extra ‘dank je wel’ voor Bakkerij De Parel die in juli de hun deuren sloten. Al die jaren ontzettend trouwe leverancier aan de voedselbank, geweldig!
Kwekerij de Bron vof / Kwekerij de Maasroute vof: u maakt onze cliënten zó blij met verse tomaten, iedere keer weer!
80 van De Langstraat: de 80 ontvangt voedsel-/drinkwaren voor haar lopers van sponsoren. Wij mochten ook dit jaar weer ophalen wat over was om dit daarna aan onze cliënten uit te kunnen delen. Wat een samenwerking!

Emté Sprang Capelle en Emté Drunen: beide Emté’s sloten afgelopen week haar deuren. De winkels moesten leeg. Onze vrijwilligers hebben een enorme opbrengst kratten met voedsel op mogen halen. Fantastisch!!
Plan4You: een prachtig ontwerp en bestikkering van de Voedselbank-bus. U heeft ‘m vast al zien rijden. Wij zijn er trots op!

Wat nog komt
De Rabobank blijft aan haar klanten vragen welk bedrijf of organisatie de volgende maanden voor haar rekening neemt en de voedselbanken in de Langstraat wil helpen. Wie van u binnen de Langstraat is de volgende?? Meldt u alstublieft aan bij de Rabobank!! Ook in 2019 willen wij iedere maand klaar kunnen staan voor onze cliënten. Fijn als u ons daarbij helpt.
Bouwbedrijf Kleijngeld heeft de maand oktober gekozen om zich in te zetten voor de Voedselbank.
Aannemersbedrijf Van Wijlen B.V. en Tibo Veen nemen het stokje over in november met mooie acties!
DSM Coating Resins: de Familiedag van 6 oktober a.s. wordt aan de Voedselbank opgedragen, heel leuke acties komen tijdens die dag naar voren.

En natuurlijk doen wij als Voedselbank Waalwijk mee met de Rabobank Clubkas Campagne. Wilt u als Lid van de Rabobank alsjeblieft op ons stemmen. We hebben het echt hard nodig!
Verder blijven we altijd vragen: Kijkt u eens in uw kast of kelder. Nog iets op te ruimen?
U kunt altijd op vrijdag, tussen 09.00-12.00 uur bij de Voedselbank terecht met producten die wij graag aan onze cliënten doorgeven.