Esmah Lahlah bezoekt Voedselbank Waalwijk ‘De Rijglaars’ en herstelvoorziening De Kazerne Waalwijk

Vrijdag 10 november was Esmah Lahlah, nummer 2 op de kieslijst van GroenLinks-PvdA, op werkbezoek in Waalwijk. Samen met raadsleden van GroenLinksaf Waalwijk en (bestuurs)leden van GroenLinks-PvdA werd een bezoek gebracht aan Voedselbank De Rijglaars en herstelvoorziening De Kazerne. Deze organisaties zetten zich in voor inwoners van de gemeente Waalwijk die een steuntje in de rug nodig hebben. Voedselbank De Rijglaars doet dat door boodschappen te verstrekken aan mensen die in armoede leven. De Kazerne is een voorziening voor inwoners die aan hun herstel, persoonlijke groei en ontwikkeling willen werken.

Aan het einde van het werkbezoek hebben de deelnemers Esmah Lahlah bedankt voor haar bezoek en haar gevraagd om de volgende 2 boodschappen mee te nemen naar Den Haag:

1. Het armoedeprobleem ontstaat door het gebrek aan voldoende geld om rond te kunnen komen. Dat kunnen we lokaal niet oplossen. Stop met incidentele oplossingen te bieden voor de armoedeproblematiek en kom met structurele oplossingen.

2. Het versterken van de sociale basis is heel belangrijk om weer tot gezonde en veerkrachtige gemeenschappen te komen. Daarvoor zijn laagdrempelige (herstel) voorzieningen nodig met inzet van ervaringskennis- en deskundigheid. Erken dat ook in Den Haag en geef gemeenten daar de kaders en de financiële ruimte voor.

Stadsdichter Romy van Dongen

Een heel speciaal bericht en gedicht van onze stadsdichter Romy van Dongen.

Goede voornemens als bedrijf? Denk er eens over na om een donatie te geven aan de Voedselbank.We staan er niet altijd bij stil, maar helaas is dat vandaag de dag nog steeds heel hard nodig.

Afgelopen december kreeg ik van Anne-Mieke Lamers van Voedselbank de Rijglaars in Waalwijk een bijzondere rondleiding. Ik heb enorm veel bewondering voor alle vrijwilligers en iedereen die zich met hart en ziel wekelijks inzet voor de Voedselbank. Het is fijn om te zien dat er mensen voor elkaar zijn in moeilijke tijden. De Voedselbank is meer dan een bank. Het is een plek waar ruimte is voor ontmoeting, samen zijn en waar gewerkt wordt aan een betere versie van de wereld. Voor en door elkaar. Als stadsdichter van de Gemeente Waalwijk schreef ik een gedicht over de Voedselbank.

Maal-tijd
het malen in je hoofd gaat altijd door
wanneer is het tijd?
hoe vandaag weer verder?
wat als, wat nu en wat dan?

de zorgen stapelen zich op als stenen
je bouwt er een muur mee om je heen
de kinderen, hun verjaardag, een traktatie en het etentje
de buurman die niks mag weten, de vriendin die blijft vragen
de juf van groep 4 die maar blijft staren
maar je zegt ze niks
‘nee hoor, wij redden ons wel,’ zeg je dan
je maakt jezelf groter dan je bent

de vragen in je hoofd gaan door
je denkt aan je vader die je ooit een mythe vertelde
‘als je een vak leert, heb je altijd brood op de plank.’
het hoeft niet zo te zijn
je leest het in de krant
over de kindjes ver weg in Afrika, honger maar niet hier
of over ongelukken op de weg, nooit bij jezelf
is geen geld voor eten ook geen ongeval?
het kan iedereen overkomen, ook bij jou
soms is het gewoon dikke pech

en dan opeens een uitgestoken hand
die zegt ‘je bent welkom’ want
de voedselbank is als een moeder
die onder aan de trap roept:
kom je naar beneden?
het is etenstijd
er is genoeg
je mag altijd blijven eten

de deur staat hier open
er bestaan hier geen drempels
wij zijn er voor iedereen

~Romy van Dongen

Kiefel Packaging BV doneert € 5.000 aan de voedselbank!

Kiefel Packaging BV doneert € 5.000 aan de voedselbank.

In plaats van kerstgeschenken naar klanten en relaties te versturen, besloot Kiefel Packaging B.V. – Bosch Sprang dit jaar het kerstbudget te doneren aan de voedselbank.
Een logische keuze volgens hoofd Finance & PZ, Hans Verhoeven, die de cheque persoonlijk overhandigde aan Anne-Mieke Lamers van Voedselbank Waalwijk.

“Hoewel we wereldwijd opereren, zijn we vanaf onze oprichting in 1946 onlosmakelijk verbonden met Sprang-Capelle en Waalwijk.”, aldus Hans Verhoeven. “Berichten over mensen die zich hier noodgedwongen bij de voedselbank moeten melden voor een fatsoenlijke maaltijd, gaan ons aan het hart”.

Anne-Mieke Lamers van de Voedselbank is er blij mee. quote: “Helaas zien we dat steeds meer mensen gebruik moeten maken van de voedselbank. Wij helpen hen graag. Initiatieven als dit zijn een fijne en noodzakelijk steun in de rug”.

Actie Juliana van Stolbergschool

Alweer een fantastische actie door de Juliana van Stolbergschool afgelopen week. Vanmorgen mochten we een prachtig aantal kratten met producten ophalen, die we fijn uit kunnen delen aan onze cliënten.
En dan ook nog allemaal helpen om alles in onze bus te plaatsen. DANK JULLIE WEL!!!

Taalhuis Waalwijk op bezoek bij de Voedselbank

Taalhuis Waalwijk was afgelopen vrijdag aanwezig bij de Voedselbank Waalwijk om aandacht te vragen voor basisvaardigheden. Dat deden we niet alleen, maar met niemand minder dan RKC-voetballer Shawn Adewoye en GO Healthy.

Speciaal voor de Week van Lezen en Schrijven heeft de RKC-speler gezonde recepten bedacht, die Taalhuis Waalwijk in eenvoudige taal heeft uitgeschreven. Zo zijn de recepten voor iedereen gemakkelijk te bereiden!

Foto’s door Jules van Iperen/
Pix4Profs

Bezoek van onze wethouder Dilek Odabassi-Seker

Een warm en geïnteresseerd oog en oor vanmorgen van onze wethouder Dilek Odabassi-Seker. Er werd hard gewerkt door onze Vrijwilligers om alles klaar te zetten voor onze cliënten!

Dilek Odabasi-Seker is bij Voedselbank Waalwijk ‘De Rijglaars’.

Vanochtend op werkbezoek geweest bij Voedselbank Waalwijk ‘De Rijglaars’.
Een organisatie die we helaas ook in onze gemeente nodig hebben.
Een organisatie die met 60 enthousiaste vrijwilligers ervoor zorgt dat circa 100 gezinnen elke week een gevarieerd en gezond voedselpakket krijgt.
Met Arjan van den Hoven en Anne-Mieke Lamers gesproken over het reilen en zeilen bij de voedselbank en natuurlijk ook gehad over de toekomstplannen. Daarna een rondleiding gehad door het gebouw.
De vrijwilligers waren druk bezig met het samenstellen van de pakketten.
Mijn dank en waardering aan alle vrijwilligers, inwoners en ondernemers die een bijdrage leveren aan dit mooie initiatief!

Samenwerking Schoenenkwartier

Wat een goede samenwerking wel niet kan doen!
@Schoenenkwartier en Voedselbank Waalwijk hebben elkaar gevonden. Zoveel mogelijk mensen bereiken is het plan. Onze cliënten vinden het fantastisch om tijdens de vakantie een bezoek te brengen aan het Schoenenkwartier: Maaklab, Kenniscentrum en Museum! De expositie “Put On Your Red Shoes” bekijken en natuurlijk ook plezier voor de kinderen “Op zoek naar Okke”.
Gegarandeerd een gezellige middag uit!

Komen jullie ons helpen?

SCHOONMAKERS OF SCHOONMAAKTEAM MAGAZIJN

Hou je van samenwerken? Kun je niet stilzitten? Dan past het schoonmaakwerk bij onze Voedselbank goed bij jou.
In ons magazijn wordt wekelijks door onze Vrijwilligers voor ca. 100 gezinnen voedsel klaargezet. Zakken afgevuld, groente/fruit uitgezocht, pallets omgepakt etc.
Een schone, opgeruimde werkomgeving is super belangrijk.
Daar hebben wij jouw hulp bij nodig. 

Voedselbank Waalwijk ‘De Rijglaars’ zoekt (een team) Schoonmakers (m/v)

We zijn op zoek naar enthousiaste mannen/vrouwen die 1x per kwartaal schoonmaaktaken uitvoeren zoals:

  • Magazijnstellingen schoonmaken/opruimen
  • Werkvloer in het magazijn aanvegen/dweilen
  • Vuilnisbakken, karton en plastic opruimen
  • Incidenteel grote schoonmaak (koelcellen)

Wij vragen van jou/jullie dat je:

  • van aanpakken weet
  • zelfstandig kunt (samen-)werken
  • Nederlands verstaat en (een beetje) spreekt
  • lichamelijk fit bent

Wij bieden jou:

  • actieve werkplek – lekker samen bezig zijn
  • waardering – iedereen werkt prettiger in een schone omgeving
  • voldoening – jij helpt mee om armoede in Waalwijk te verminderen

Ben jij minimaal 1 dagdeel per kwartaal (liefst elk kwartaal maar bv. 2x jaar kan ook) beschikbaar en wil jij je graag inzetten voor een goed doel? Misschien wil je dit samendoen met vrienden of familie en met dit team de Voedselbank helpen?! 

Stuur snel een e-mail naar anne-miekelamers@voedselbankwaalwijk.nl

Let op: dit is een onbetaalde functie! 

In Nederland leeft meer dan 1 miljoen mensen onder de armoedegrens. De Voedselbank helpt de allerarmsten door hen tijdelijk te voorzien van voedsel. 

Missie 538 voor de voedselbank

Bijna één miljoen Nederlanders leven onder de armoedegrens. De voedselbanken helpen diegene die het financieel echt even niet redden door ze tijdelijk te voorzien van voedselhulp. Door de coronacrisis hebben steeds meer mensen deze hulp nodig. Daarom komt Radio 538 in actie. In december hebben wij maar één missie: zoveel mogelijk geld voor voedselpakketten ophalen. Doe jij ook mee? 💪 Voor 5 euro help je al een gezin aan één voedselpakket.

> Meer over Missie 538